Knjiga, inspiracija u potrazi za smislom

S_Tamaro

Roman koji me je naročito ozračio ovog ljeta otkrih potpuno slučajno, na putu do plaže. Zaglavljena u jednom teškom romanu prilično filozofske sadržine, shvatih u jednom momentu. Kad ne ide prekini, jedostavno, nemoj da kaskaš  zaglavljena, možda sunce i more ne daju tekstu dalje, a ništa ne može na silu, ni sa ljudima, ni sa riječima ni sa djelima. Elem, poslušah se zagledana u roman na trafici.

               Ne volim petparačke priče, ljude, djela…Ali izignorisah predrasude i kupih roman ” Zauvek” Suzane Tamaro. Saznadoh nešto više o ovoj spisateljici iz Trsta, nagradama koje je dobila za svoje romane, naročito za ” Idi kuda te srce vodi” i uputih se prema moru sa svojim plažnim štivom.

           Ono što sam otkrila u romanu ” Zauvek” duboko se poklopilo sa mojim unutrašnjim svijetom, promišljanjima, kako sama autorka reče, voli sa čitaocima da osvaja vrh planine, a ne da daje gotov proizvod. Ja sam, u jednom dahu ili da budem preciznija za dva dana, došla do te planine, tako duboke i sveprožimajuće, prateći sudbinu glavnog junaka. Stradao od sudbine ili slučaja on se predaje bolu, ne želeći da ide dalje. U svojoj najdubljoj  suštini, površnosću i ozlojedjenošću, on se sveti toj istoj sudbini, slucaju, novim ljudima koji uđu u njegov zivot, novim ženama…Ne vidi znakove pored puta, ne zaranja u svoj bol ne bi li mu našao neki ključ i učinio ga svhovitim…Tumara po pomračini svog života obučen u ugledno odijelo ljekara, biva slijep za nove vibracije svjetlosti koje mu dolaze u obliku nove energije, nove krvi, ljubavi… Kao i svi mi, tako mnogo puta u našim životima…

         Kao antipod glavnom junaku pojavljuje se njegov otac. U stvari, mi pratimo sve vrijeme zivot čovjeka koji je kao dječak oslijepio u ratu, izgubio svu porodicu i od od samog početka je oštećen   od života i surovih okolnosti. On tom istom životu pristupa sa velikim povjerenjem, vjerom i smirenošću kao mjestu za njegov lični rast, učeći iz sopstvenog bola. Negova posmrtnu oporuka upućena sinu biva jedan od okidača za buđenje ovog izgubljenog glavnog junaka, da krene da traži duboko unutar sebe, razloge svog postojanja, porodjične tragedije (jer su mu u saobraćajnoj nesreći stradali sin i žena). To ispitivanje bola, svojih postupaka, osamljivanje, povlačenje u prirodu, mentalno analiziranje svih išamaranih i izignorisanih koji su mu se našli na putu posle tragedije, od roditelja do mlade žene koja ga je voljela biće u stvari i put njegovog oporavka. Borba za novi život kroz samospoznaju, prihvatanje, nalaženje smisla, a samim tim i snage u stradanju da bi ga mogao naći i u današnjem danu i onim danima koji će možda doći posle.

Roman koji me je tako dobro nadahnuo i prodrmao,  a kupljen  je tako bezazleno, kao lijepo štivo za plažu, naravno ne bez  makar skrivenih, velikih očekivanja.

 

One thought on “Knjiga, inspiracija u potrazi za smislom

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s