Upitaj prah (kako, ako želiš malo nadahnuća :))

upitaj-prah-foto

Svi ljudi se vezuju za  neke osjećaje i trenutke  koji ih pomjeraju i inspirišu bilo da dolaze iz sjećanja ili ih žive sada. Jedan od tih nezamjenjivih,  koji volim nepovratno da prigrlim uz sebe je  kada pronađem i otkrijem pisca po svom ukusu. Ah, tog  uzbuđenja  kada ne bih da ispustim knjigu dok ne bude završena, uz neminovni  žal zbog njenog kraja.

Čini se da kad studiraš knjževnost, malo otupi tvoj osjećaj oduševljenja ili se  pak  kritički um toliko izoštri da pasioniranog čitanja polako nestaje, a da ne pominjem koliko se pojavi osjećaj stida i nevjerovanja u vrijednost  svega što bi pisao, ako si bio heroj da studiraš Svjetsku književnost. 😉 Sve je nedovoljno dobro, koliko god svi koji su je studirali uglavnom krenuli iz svjesne i podsvijesne želje da se bave pisanjem, da ne kažem, ne daj Bože, da budu pisci, jer kako se ti tako mali možeš približiti visinama koje proučavaš.

Velika očekivanja! Od života jednako kao od književnog djela! Ipak,  kada se iznova pojavi strast za pročitanim sa njom ide  i nova potvrda zašto volim književnost!

Tako sam ja otkrila ljetos pisca koji me je ostavio bez daha…opet taj dah…možda bih trebala da promijenim naslov bloga i ukradem Godarov Do poslednjeg daha jer zaista, na kraju, najupečatljivije se pamti ono sve što te prožme Do poslednjeg daha.

Elem, da se vratim na umjetnika  i njegovo djelo  ili, bolje rečeno, krenem sa njim posle ovog dugačkog uvoda.

Fante je američki pisac, proslavljen tek pošto je umro i ko zna šta bi bilo sa njegovom besmrtnošću da ga nije otkrio Bukovski i postavio na pijadestal koji je svojim književnim stvaralaštvom zaslužio. Čekaj do proljeća Bandini, Put za Los Anđeles i Upitaj prah, je trilogija a ujedno je i svaki roman individualan. Ovdje ću pričati o poslednjem. To  je završetak sage o buntovnom, beskrajno šarmantnom junaku, mladom piscu Arturu Bandiniju, piscu u pokušaju, piscu koji želi da postane pisac dok u predhodne dvije možemo pratiti njegovo dječaštvo. Kako god, knjige su potpuno  nezavisne, pa se mogu čitati kojim god redom. Eto, od srca, zainteresovanom čitaču preporučujem da krene ovim, kojim sam navela.

Fanteov stil podsjeća na Selidžerovog Lovca u žitu, iako su po utisku koje su na mene proizvele neuporedive sa Lovcem, uz svu ljubav i divnu uspomenu na to djelo kada sam ga jednom davno pročitala. Ovi romani vrcaju od predivne duhovitosti i potpuno filmično  nas uvode u priču dok se upoznajemo sa životom emigrantske italijanske porodice koja živi u Americi, njihovom religioznošću i dječakovim buntom protiv iste. Za njega je Niče religija, a on je za istu rekao da je pogubna. Bori se sa siromaštvom i prezire (kako ih on smatra) nedostojne poslove jer nedostojno je za njega, budućeg pisca, da radi u fabrici.

U  knjizi Upitaj Prah, on je  usamljeni mladić koji je objavio pripovijetku u jednom časopisu, potpuno prožet svojim untrašnjim ciljem i željom da postane veliki i slavan. Pisac u gladovanju, ali bukvalnom, jer  živi na pomorandžama dok  čeka da izdavač prihvati njegovo djelo, objavi priču i pošalje mu honorar. Kada dočeka taj dan, dok stomak  boli od pomorandži koje su mu  danima bile jedini obrok ,  može da se opusti i živi neko vrijeme  raskalašno. Surovo je kritičan sa svojih jedva dvadeset, možda ne tako duhovit u svojim opsesijama, osudama,  strahovima i buntu kao u prethodne dvije knjige, u kojima je mlađi, sukobljen sa svim i svačim, sa Bogom, porodicom, poslodavcem, sistemom, emigrantima (on kao emigrant). U poslednjem romanu Upitaj prah njegov poces sazrijevanja se prilično nadovezuje i  zaokružuje, bar oko neimanja dileme šta želi biti i postati.

            U vječitom je problemu sa crkvom jer nauka, filozofija i čitav intelektualni svijet u koji vjeruje je odbacuje i kako onda jedan zaljubljenik u Ničeovog Anarhistu može vjerovati u crkvu kada anarhista vjeruje u prevrednovanje svega.

Jer crkva mora da nestane, to je raj za zatucane, za  sve šarlatane i prodavce magle. I kad se moli Bogu i kaže: Svevišnji Bože, žao mi je sto sam ateísta ali da li si ti čitao Ničea. Ipak, kada god zagusti okreće se tom istom Bogu da mu okaje grijehe zbog nečistih misli ili postupaka. On je  prototip kniževnog junaka kojeg čitalac teško zaboravlja, u stalnoj potrebi da se izrazi i ostvari svoj san  da postane poznati  pisac. Romane prožimaju i iznenadni povratci Bogu kada mu govori: Bože učini velikog pisca od mene i vratiću se crkvi, predlažem ti da prihvatiš igru.

Tu je i njegova ljubav Kemil, neodoljiva izgubljena meksička djevojčica, konobarica u bifeu Kolumbija. Ona kao i on nosi na svojim plećima kompleks niže vrijednosti zbog svog meksičkog a on zbog italijanskog porijekla. Zaljubljuje se u nju, svom snagom svojih dvadesetih godina, imaginacijom i unutrašnjim svijetom pisca.  Ona ga ne voli, voli drugog koji je nipodaštava i  i koji je neće, ali taj pripada njenom svijetu dok je naš junak za nju čudak, komplikovan za razumjeti. Polako se  razvija neobična  igra između dva prijatelja koji to baš i nisu, igra koristi, blokirane požude, ludila i pogubljenosti, ali i neodoljivo šarmantnih diskusija i prepucavanja.

Ona je Lolita  zavisna od marihuane, nesrećna zbog odbacivanja muškarca koji je ne  voli, srlja kroz život, a naš junak  se sapliće za njom, sa jedinom konstantom koja ga drži, a to je pisanje. On je znao i on zna će jednom biti normalno da se objavljuju njegova djela. Kemil završava kao što obično završi svaka heroína, tragično,  Into the wild. On ide za njom do momenta kada shvati da je nemoguće pronaći u pustinji da je tamo negdje njen početak i njen kraj. Ona je žena, djevojka  koju je fizički  odbijao zato što ga je sopstvena strast zamrzavala, njegov unutrašnji izraz je jeo njegov spoljašnji i ona je iščezla iz trenutka kada je možda mogao dobiti. Ili ipak ne, jer je od samog početka voljela drugog, tog jednog mnogo prostijeg, prizemnijeg, površnijeg od našeg junaka i koji je nije htio. Bude to tako često u životu, još češće u kjiževnosti koju teško zaboravljamo!

One thought on “Upitaj prah (kako, ako želiš malo nadahnuća :))

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s