“Jedina razlika između mene  i bilo kojeg drugog ludaka je u tome što ja nisam lud.” Salvador Dali

 

U mom istraživačkom poduhvatu da dokučim Dalijevo stvaralaštvo postoje radovi  koje su me više dotakli od onih drugih. Da budem iskrena, kad sam krenula da se bavim Dalijem mene je u stvari više zanimala Gala, i njen učinak na njegovu umjetnost  i onda sam uz put spoznala da  ipak postoje djela koja su slavnija od Gale… I izdvojila bih neka koja su me naročito dojmila, od kojih se opus Gala nikako ne može izostaviti. Možda zbog mog sopstvenog naginjanja feminizmu, možda zbog feminističkog u Dalijevoj prirodi koje je i nju glorifikovalo  ili pak  zbog najednostavnijeg obožavanja njegove bezrezvne i bezuslovne ljubavi prema Gali,  koliko god  bila lucidna i očuđavajuća.

dali_moma_persistence_memory

Vjerovatno  njegovo najpoznatije djelo je Upornost sjećanja (1931), čuveno ulje na platnu na kojem  je demonstrirana čitava njegova umjetnost, skupljena i sadržana.  Istopljeni satovi prikazuju vrijeme koje curi beznadežno i njegovu neizvijesnost. Tu su i neizbježni mravi, jer nikad nije se mnogo udaljavao od svojih frustracija. Valjda je iz njih najlakše crpio ideje koje su opet  dolazile tako olako i prirodno, da bi se moglo reći da je nadrealizam čekao samo Dalija da sve svoje mrakove i strahove izbaci iz sebe. Ovdje vidimo i Kadakez u zalasku  sunca, njegovo utočište  i mjesto odakle je bio najbliži visinama. Kad su ga pitali znatiželjni i fascinirani ovim djelom  da li je htio da predstavi Anštajnovu teoriju relativiteta, odgovorio je da ne, istopljeni satovi su predstavljali sir koji se topi na suncu i nestaje… Dali i banalnosti u  kojima je volio da izironiše velika filozofiranja o životu i umjetnosti.

Umjetnik koji je kiču dao višu vrijednost, ovjekovječio ga na jedan dublji način, valjda zato sto je tako dobro kapirao sve ono sto je bilo prije njega. Kič kao vrhunska bahanalija života u Dalijevom poimanju istog.

dali_el_gran_masturbador

Veliki Masturbator (1929.) je  figura utemeljena u njegovom stvarlaštvu,  jer je u ovom dijelu sadržano sve što je Dali do tada imao da kaže. Slika je nastala u periodu susreta sa Galom i  kada se pojavila bila je potpuna revolucija u umjetnosti.  Vidimo lice čudovišta koje se izležava na suncu u kojem  bez dileme prepoznajemo  njegovo lice sa rascijepljenom vilicom lava koja više nego očigledno prikazuje njegov prestravljeni libido u ambientu Kabo de Kreusa (čudesnog nacionalnog parka u blizini Kadakesa) odakle je iščupao stijenu koja ga je inspirisala za Velikog Masturbatora. Njegova ogromna glava i zatvorene oči svakako izražavaju jedan Dalijev san. Skakavci i mravi u ustima upotpunjavaju fobije njegovog djetinjstva. Ova ezoterična figura  jedno je od najupečatljivijih djela nadrealizma.

 Posle Masturbatora počela je etapa Gala i u njegovom životu i u njegovim djelima.

Imagen 1

Jedna od  meni najdražih  njegovih slika i po mnogima jedan od najvelelepnijih portreta u istoriji slikarstva inpirisana je Galom. Sverična Gala (1952). Pripada mistično nuklearnom periodu njegovog stvaralaštva. Ovdje njeno lice podsjeća na lica madona koje su slikali Rafaelo i Leonardo da Vinči. Nevjerovatno je koliko je umio iz njenog lica da izvuče nevinost istančaniju kadkad od tih  renesansnih  lica madone, a koliko je to nešto na fotografijama teško očigledno… I čudesnost i ljepota uvijek su u oku posmatrača iliti u ovom slučaju genijalnog umjetnika.

Vidimo njen portret koji u deliriumu i ekstazi eksplodira. U tom periodu Dali je bio opsjednut nuklearnim oruzjem, atomskom bombom, naukom  uopšte i Galom naravno,  pa  ova slika sve to tako upečatljivo iznosi. Govorio je da ovo djelo nosi paradoksalnost sreće i  monarhističnu anarhija u sebi. Predstavlja njegovu muzu, modela i životnog pratioca kroz nebeska polja,  gdje opet izražava i tu negovu osobenu  religioznost ili pogled na istu, božansko u sjedinjenju sa magičnim i hemijskim.

 Galin portret sa dvije kosti (1933.)

salvador-dali-works-gala-gemaelde 

Ova slika bazirana je na fotografiji koju je uhvatio jednom u Port Lligatu, njihovom romantičnom utočštu u Kadakesu. Vidimo uspavanu Galu zaljubljenog osmijeha i obrise Port LJigata u pozadini. Na njenom ramenu je  meso od koze sa kostima   koje čeka da bude pojedeno. Ovde je više nego očigledno prikazana neodvojivost ljubavi, erotizma i hrane. Imamo prisutnost svih  ključnih sokova života koje je Dali definitivno najviše živio kroz svoju umjetnost. Čini se da ih je Gala živjela za oboje i da mu to nije nimalo smetalo, čak je na neki samo njemu svojsven i  prilično izopačen način uživao u istom.

images

Ovu sliku sam izdvojila jednostavno zato sto je volim…Leđa (1960.) Dali je za nju rekao: Moja gola žena gleda u svoje sopstveno tijelo koje se transformiše… Ova slika ne liči na Dalija… naizgled…prožima je jedan, skoro pa arhitektonski perfektan dizajn sa naglašenom ženstvenošću i ima sve  karakteristike starih majstora, a opet je tako dalinijanska. Podsjeća veoma i vjerovatno je i inspirisana Valeskezovom Venerom  u ogledalu iako je ovdje ogledalo nevidljivo. Ova slika se smatra jednom od najljepših slika u kojima su prikazana naga ledja u istoriji slikarstva.

Odražava senzualnost  njenih leđa i kose u prelivanju toplih i hladnih boja koje se mogu povezati sa njenim karakterom svakako. Nepredvidiv, promjenjiv, kontrastan i vjerovatno zbog svega toga neodoljiv; zapamćen i ovjekovječen u toliko likovnih i kniževnih djela Dalija i drugih heroja nadrealizma.

 

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s