Prolaznost i Neprolaznost ljepote

 Kakav fenomen… Kao što je rekao knez Miškin, ljepota će spasiti svijet. Kakva rečenica i kakva ljepota?! Dok živimo u vremenu diktature iste kao i mladosti, gdje čovjek tj. mnogo više žena  čini sve da sakrije svoje godine, bore, potrošnost, sve ono što je najprirodniji proces života, nemajući svijest da u svim drugim slučajevima osoba koja izgubi kompas, granicu, često i dostojanstvo unižena pred tim diktatom  postaje karikaturalna…

Čovjek je slobodan izbor i ono što čini čovjeka nije ono što on osjeća (iako nijedan segment postojanja nije za potcijeniti) nego njegovi izbori, odluke, činjenja …i šta ćeš da upotrijebiš i zloupotrijebiš od onog što ti se nudi. A danas ti se nudi sve, izbor u svakom segmentu života je apsolutno beskonačan ali ponuda nije ni važna, baš zato što se toliko toga nudi, važno je samo ono šta ćemo mi  izabrati i učiniti sa onim što nam  je ponuđeno. Upotreba ili zloupotreba… Želja, kroz nesigurnost  u potrebi da se pobijedi vrijeme, kakva borba sa vjetrenjačama! Uzaludnost kratkoročne prodaje… Uzaludnost svih vještačkih dodataka čovjeku…Ok, recimo da je  šminka je bezazlena…;)

Nije ovo nikakva osuda onog što nije prirodno,  to je zaista  stvar ukusa i  šta ko voli nek izvoli…Mene ovdje dotiče jedna viša tema…

Prazna ljepota i vječna ljepota…ono fizičko je svakako neodrživo, čovjek je propadljiv kao i svako živo biće na ovoj planeti, ne možeš protiv prirode… Nego,  postoji samo jedna stvar koja čovjeka uzdiže ili ne uzdiže, stavlja na tron ili na začelje…duh i njegova vrijednost ili bezvrijednost…U svoj trci sa vremenom i potrebi za samoodržanjem, poboljšanjem, samoostvarivanjem  i prevazilaženjem vrijeme nam jedino u tom pravcu ide u prilog… Ono što možemo učiniti je da naš duh raste i dobija bivajući po prirodnom sledu stvari u neskladu sa našim fizičkim i propadljivim. Ne zbog takmičenja sa vremenom, jer je ta trka prižično iluzorna, ali ako je i to nekakav motiv, donekle se može dobaciti i  liči da možemo biti u ravnoteži.

WhatsApp Image 2018-01-09 at 22.26.48(6)

Koja ljepota nosi jači teg na vagi života, duhovna ili pojavna…Ovu fizičku, pojavnu ako smo je i dobili nismo apsolutno ničim zaslužili, dobro genetsko nasleđe, dar od Boga…zvuči vrlo slično kao dobitak na lutriji zbog kojeg bi smo mogli biti oholi ili razmetanje novcem koji su nam zaradili roditelji.

Intimno i neintimno sam alergična na bilo kakvo razmetanje i s godinama je moja netrpeljivost je počela još više da raste prema tom i  takvom nedostatku ukusa. Mislim da titula,  etiketa, status  koju prikačiš na sebe s trudom ili bez ( iako uvijek postoji nekakav trud) i kojom ćeš se razmetati  podići tvoj rejting, može samo uniziti… Porastao sam u očima glupaka i onih koji ne vide dalje od svog nosa…jer ja  sam to i to, radim to i to, rodio sam se tamo, zivim tamo i zbog toga sam specijalan…Kako nam duhovito Bog kuša karakter i ljudskost… Eh mali čovječe pod suncem… Zašto ti, sa titulama, formalnom ostvarenošću, materijalnim raskošnošću i čim god već, misliš da si bolji od onog što čisti ulice i od toga pošteno zarađuje… Samo zato što te iznutra razjeda svoj ego, kompleksi veličine ( koji uvijek proizlaze iz nizine bića, negdje i nekom sam bio mali i zato to danas ne mogu da prevaziđem tj. mogu ali puštam egu da i dalje jede ono najbolje u meni i zato ne vidim dublje i ne vidim dalje).

Intimna mudrost to jedino što možemo dobiti s godinama,  izdižući se iz ega i uzdižući se ka plemenitosti, otvarajući svoje srce neosuđivanju, nezamijeranju, razumijevanju i dubokom prosuđivanju stvari, pojava i života uopšte.

Ja sam  bolji i ja bih to radio bolje… ali uglavnom samo zato što nisam u njegovoj koži. Kako reče Duško Radović svi bi htjeli da budu bolji ali niko neće  prvi da počne.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s